19-05-2011

Τόσο από τη συγκεκριμένη αναφορά όσο και από την πρώτη δήλωση του κ. Σαμαρά νωρίς χθες το πρωί («Σύνταγμα, Θεσμοί και Αξιοπρέπεια, επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι και κυβέρνηση υπάρχει και αντιπολίτευση υπάρχει και η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο, που λέγεται Ελλάδα») απουσιάζει πλήρως κάθε κομματική αναφορά ή αιχμή προς την κυβέρνηση. Κι αυτό διότι ο ίδιος εκτίμησε ότι έπρεπε πλέον να υπάρξει ηχηρή απάντηση εκ μέρους του ελληνικού πολιτικού συστήματος υπό τον κίνδυνο οι εξελίξεις να καταστούν ανεξέλεγκτες.
Εξίσου εθνικό, όπως το χαρακτήριζαν οι συνεργάτες του, ήταν και το ύφος της ομιλίας του στον Economist. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, αν και επεσήμανε αστοχίες και λάθη της κυβέρνησης, επανέλαβε, πολλές φορές, προς το διεθνές ακροατήριο του συνεδρίου ότι βασικός λόγος αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής είναι το ίδιο το σχέδιο. «Είναι λάθος συνταγή, προκαλεί ύφεση και παραλύει τα πάντα... δεν ήταν λάθος εφαρμογής της κυβέρνησης, αλλά λάθος σχεδιασμού εξαρχής», ανέφερε. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αφιέρωσε το κύριο τμήμα της ομιλίας του στην ανάλυση του δικού του σχεδίου για την έξοδο από την οικονομική κρίση, αλλά και στην προσπάθεια άμβλυνσης των όποιων εντυπώσεων υπάρχουν στο εξωτερικό για τη δυνατότητα του «Ζαππείου ΙΙ» να δώσει απάντηση στο πρόβλημα ελλείμματος και χρέους που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία. «Δεν ζητούμε αλλαγή στόχων αλλά αλλαγή συνταγής», επεσήμανε και έδωσε με ακρίβεια το πλέγμα δράσεων για την «επανεκκίνηση» της οικονομίας.
Ως προς τη συναίνεση, επανέλαβε ότι δεν έχει δικαίωμα να σιωπά ή να συναινεί στο λάθος και επέμεινε στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Η Ν.Δ. θα ψηφίσει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά «δεν ψηφίζουμε στο σύνολο τη συνέχιση μιας συνταγής που είναι λάθος».
ΠαρασκήνιοΤο περιεχόμενο και το ύφος της δήλωσης του κ. Σαμαρά αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης στο επιτελείο του, ήδη από το πρωί της Τρίτης, ωστόσο σε πρώτη φάση επελέγη να σταλεί το μήνυμα της «συναίνεσης» του κόμματος προς τις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως έπραξε ο κ. Σαμαράς έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Η Συγγρού αποφάσισε να κλιμακώσει, όταν επιβεβαίωσε ότι η «παρέμβαση των Βρυξελλών» είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση στην κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ, αλλά και αμηχανία στην κυβέρνηση. Στελέχη της Ν.Δ. δεν απέκλειαν το εις βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλίμα να οφείλεται σε ανεπίσημες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, εκτιμούσαν ωστόσο πως ούτε η ίδια η κυβέρνηση ανέμενε τέτοιου επιπέδου παρέμβαση. Το κλίμα στη Ν.Δ. απέδωσε (ΝΕΤ) ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ως πρωτοφανή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Πιθανολόγησε δε ότι επιχειρείται να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων «θα καταστήσει τα δύο κόμματα εξουσίας ομήρους του 3%, 4%».
Φωνές υπέρ των συγκλίσεωνΔιακριτές είναι, για άλλη μια φορά, οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. εις ό,τι αφορά τη συναίνεση, καίτοι η, πρωτοφανής όπως τη χαρακτήριζαν, παρέμβαση στελεχών της Ε.Ε. είχε ως αποτέλεσμα οι τοποθετήσεις των γαλάζιων στελεχών να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές. Οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκαν με σαφώς συναινετική διάθεση, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει τις μέχρι σήμερα ευθύνες της. «Εγώ λέω ναι στην εθνική συνεννόηση. Λέω όμως όχι στους αυτοσχεδιασμούς, όχι στα πρόχειρα μέτρα και όχι στη συνενοχή τελικά», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης (ΕΡΑ), προσθέτοντας ότι «επειδή ο τόπος βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, οι μικροκομματικές λογικές πρέπει να μπουν στην άκρη, να κουβεντιάσουμε όλοι σοβαρά και υπεύθυνα». Υπέρ της συμμετοχής της Ν.Δ. στον διάλογο, εφόσον κληθεί από την κυβέρνηση, τάχθηκε και ο κ. Μητσοτάκης (99,5), χαρακτηρίζοντας την ενδεχόμενη υπογραφή ενός νέου Μνημονίου ως ευκαιρία επαναδιαπραγμάτευσης των όρων και, προφανώς, συνεννόησης των δύο κομμάτων εξουσίας. Αιχμηρή υπήρξε η παρέμβαση του κ. Σωτ. Χατζηγάκη, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να έρθει σε συνεννόηση, καθώς «αν όλοι δεν γίνουμε μια γροθιά θα πτωχεύσουμε». Ο πρώην υπουργός, που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Συγγρού, μετά τις διαρροές για αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια, έκανε λόγο (FM 100 Τρικάλων) για «Σαμαροφύλακες, οι οποίοι θέλουν να βγάλουν άξιους ανθρώπους και πολιτικούς από τη μέση μπας και φανεί λίγο το κεφαλάκι τους». Η Συγγρού αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο.
Των Ελλης Tριανταφυλλου - Γιωργου Π. Τερζη
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_19/05/2011_442608
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου