Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Στήριξη Σαμαρά στα «καλά μέτρα»

Πώς απαντά ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις ευρωπαϊκές πιέσεις για συναίνεση των μεγάλων κομμάτων
Τις πιθανές μελλοντικές κινήσεις, όχι μόνον του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου αλλά και του ευρωπαϊκού παράγοντα που παρεμβαίνει ολοένα και πιο αποφασιστικά, επιχειρεί να προβλέψει ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, προκειμένου να καθορίσει τη στρατηγική του στη «σκακιέρα» των πιέσεων για την παροχή συναίνεσης στο νέο πακέτο διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μέτρων.
Στον απόηχο των δηλώσεων των κ. Ζ.Κ. Γιούνκερ και Ολι Ρεν περί της ανάγκης συναίνεσης των δύο κομμάτων εξουσίας, ο κ. Σαμαράς, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια, επεχείρησε να στείλει μήνυμα εντός και εκτός συνόρων. Αφενός χαρακτήρισε ως αναποτελεσματικό το ακολουθούμενο μείγμα πολιτικής, αφετέρου εμφανίστηκε δημοσίως πρόθυμος να στηρίξει «κάθε καλό μέτρο για την πατρίδα, όποιος κι αν το προτείνει». Εσπευσε, μάλιστα, να επαναλάβει ότι η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί απολύτως με τον στόχο της μείωσης του χρέους και των ελλειμμάτων, ως απάντηση στην κριτική που ασκήθηκε για την απουσία μέτρων περιορισμού των δαπανών από το Ζάππειο ΙΙ. «Συμφωνία με την Ευρώπη στους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους βεβαίως υπάρχει. Και λέμε «ναι». Ομως, σε αποδεδειγμένα λάθος συνταγή -όπως η σημερινή- λέμε «όχι», είναι αποδεδειγμένα λάθος».
Μάλιστα, θέλησε να γίνει και πιο αναλυτικός: «Εάν ένα μέτρο, όποιος και αν το προτείνει, είναι καλό μέτρο για την πατρίδα, έχουμε υποχρέωση, έχουμε καθήκον να το στηρίξουμε. Εάν, όμως, ένα μέτρο βλάπτει την πατρίδα, τότε δεν έχουμε δικαίωμα να το στηρίξουμε».
Ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά επιβεβαίωσε, χθες, την πρόθεσή του να παράσχει a la carte συναίνεση σε τμήματα του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής σταθερότητας που προσεγγίζουν όσα και ο ίδιος ανέφερε στο Ζάππειο (περικοπές δαπανών, αύξηση εσόδων, ιδιωτικοποιήσεις, ρύθμιση αυθαιρέτων) χωρίς όμως να μεταβάλει άποψη στην επί της αρχής καταψήφιση του σχεδίου αλλά και στην άρνησή του για την, καθ' οιανδήποτε μορφή, επέκταση του υπάρχοντος Μνημονίου.
Στελέχη της Ν.Δ. αναγνώριζαν στις χθεσινές αναφορές του προέδρου του κόμματος μια πρώτη αποκλιμάκωση των τόνων, σε σχέση με το Ζάππειο όταν, χειροκροτούμενος από το κομματικό ακροατήριο, αρνείτο «προσχώρηση στο λάθος» και ζητούσε από την κυβέρνηση να υιοθετήσει το σύνολο των προτάσεών του. Ο κ. Σαμαράς επεδίωξε χθες ένα μικρό «άνοιγμα» προς την Ε.Ε. και όχι τη ρήξη, παρά τις εισηγήσεις που δέχθηκε από σειρά συνεργατών του να καταγγείλει το κόμμα, αν όχι ο ίδιος, επιχείρηση επέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας. Ωστόσο, είναι προφανές ότι οι θέσεις της Ν.Δ. -όπως αναπτύχθηκαν και στους εκπροσώπους της τρόικας- δεν θεωρούνται ικανοποιητικές από τους Ευρωπαίους εταίρους. Διόλου τυχαία, οι κ. Γιούνκερ και Ρεν επανήλθαν χθες, με τον δεύτερο μάλιστα να χαρακτηρίζει τη συναίνεση ως προϋπόθεση για τις περαιτέρω εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα.
Τα τρία σενάριαΜετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Παπούλια, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς -σε μια σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους- δήλωνε άγνοια για τις επιδιώξεις της Ευρώπης και το πώς θα εκφραστούν. Στη Συγγρού εξετάζονταν επί της ουσίας τρία πιθανά σενάρια, να απαιτηθεί τώρα η δημόσια συναίνεση του κ. Σαμαρά στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο, η δημόσια δήλωσή του για αποδοχή των στόχων του Μνημονίου, όπως συνέβη στην Πορτογαλία με τον Π. Κοέλιο, ή τέλος, να ζητηθεί από την Ε.Ε. η υπερψήφιση ενός νέου Μνημονίου με ενισχυμένη πλειοψηφία από τη Βουλή. Στελέχη της Ν.Δ. σημειώνουν ότι η στάση της Κομισιόν ακυρώνει, πρωτίστως, την κυβέρνηση που εμφανίζεται αδύναμη και αναποτελεσματική και προσθέτουν ότι η Ν.Δ. στήριξε σειρά μέτρων και αποθάρρυνε αντιδράσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ελιχθεί.
Σε οριακό σημείο είναι, πλέον, και οι σχέσεις της Ν.Δ. με τα μέλη του ΕΛΚ και την Επιτροπή. «Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αποτελούμε το μόνο αλεξικέραυνο στην Ελλάδα, αν επιχειρήσουν να μας ταπεινώσουν θα χάσουμε εμείς, αλλά θα χάσουν πολλαπλά και εκείνοι», σχολίαζε συνομιλητής του κ. Σαμαρά.

Των Ελλης Tριανταφυλλου - Γιωργου Π. Τερζη   (18/05/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου