
ΗΜ/ΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ 13-05-2011
Του Γιωργου Π. ΤερζηΜε κεντρικό άξονα τη δραστική μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τον περιορισμό των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και τη χορήγηση φορολογικής αμνηστίας για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και την επένδυση σε ακίνητα, ο κ. Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε χθες, από το Ζάππειο Μέγαρο, την πρότασή του για ένα «δημιουργικό σοκ επανεκκίνησης της οικονομίας».
Το «Ζάππειο ΙΙ», που παρουσιάστηκε χθες, συνιστά ένα, καλύτερα κοστολογημένο, βήμα μπροστά σε σχέση με το πρόγραμμα που είχε δημοσιοποιήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις 7 Ιουλίου του 2010. Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε χθες υιοθετεί, έστω και με αποκλίσεις ως προς τα προσδοκώμενα έσοδα, τους βασικούς άξονες του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής σταθερότητας που παρουσίασε η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος και στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο εξορθολογισμός των μισθολογικών και λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, η αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ κ.ά. Η νέα πρόταση αναγνωρίζει, επίσης, τις προβλέψεις της Ε.Ε. για το ύψος του ελλείμματος και, αντί του μηδενισμού σε διάστημα 18 - 24 μηνών, υπολογίζει μείωση στο 1% σε τρία έτη. Για την ακίνητη περιουσία, υπήρξε χθες «διόρθωση πορείας» καθώς δεν αποκλείεται πλέον η πώληση ακινήτων, με την πρόβλεψη η εκποίηση σημαντικών ακινήτων να εγκρίνεται από τη Βουλή.
Στον πυρήνα της νέας οικονομικής πρότασης βρίσκεται η ριζική μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας σε σχέση με τις όμορες χώρες της Ε.Ε. Ο κ. Σαμαράς πρότεινε οριζόντιο συντελεστή 15% για τη φορολόγηση επιχειρήσεων και μερισμάτων, μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης εισοδημάτων στο 40% άμεσα και στο 30% σε διάστημα 3ετίας. Στους έμμεσους φόρους, προτείνεται επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ στην προ Μνημονίου περίοδο (19%, 9% και 4,5%) και μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο εντός διετίας. Πέραν της ανακούφισης της αγοράς, μέσω και της δέσμευσης των τραπεζών να παράσχουν σε ρευστότητα το 20% - 30% των κρατικών εγγυήσεων, το «πακέτο Σαμαρά» έχει στόχο και τον περιορισμό της (εισ)φοροδιαφυγής και την αύξηση της απασχόλησης, στοιχεία που θα εξισορροπήσουν την αρχική απώλεια εσόδων.
Κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα κατέχει και η «νομιμοποίηση» των αυθαιρέτων, πρόταση που, πάντως, εγείρει συνταγματικά ερωτήματα. Παράλληλα, προτείνεται φορολογική αμνηστία 12 μηνών για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων που σήμερα αποκρύπτονται, αλλά και μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομής, όπως η κατάργηση του «πόθεν έσχες» επί τριετία. Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη δέσμευσή του για αποκατάσταση των περικοπών που υπέστησαν χαμηλοσυνταξιούχοι και πολύτεκνοι.
Για το Δημόσιο, προβλέπεται πάγωμα των προσλήψεων επί τριετία και εν συνεχεία εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5, αλλά και δυνατότητα έμμισθης εφεδρείας στο πρότυπο του ΟΣΕ.
Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις. Αρνήθηκε την απλή μετοχοποίηση της ΔΕΗ, ζητώντας να προηγηθούν η διάσπασή της σε διαφορετικές εταιρείες, η διατήρηση των δικτύων υπό εθνικό έλεγχο και η αποκρατικοποίηση των υπολοίπων μέσω στρατηγικού επενδυτή. Μέσω στρατηγικών συμμάχων θα ζητηθεί αποκρατικοποίηση για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνο, Λαχεία, ΟΔΙΕ, Αλυκές και Τουριστικά Ακίνητα. Εντονες, πάντως, υπήρξαν οι επιφυλάξεις του κ. Σαμαρά για τη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ, κυρίως εξαιτίας των υψηλών εσόδων που προσφέρει ετησίως ο Οργανισμός στον κρατικό κορβανά.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_13/05/2011_441888
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου